אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

אבחון מחלות נפשיות בגיל מבוגר

מבוגרים בגילאי שישים ומעלה תורמים תרומה חשובה לחברה כמתנדבים וכמשתתפים פעילים בכוח העבודה. בעוד שלרובם יש בריאות נפשית טובה, אבחון מחלות נפשיות בשלבים מוקדמים חיוני למניעת הסיכון לפתח הפרעות נפשיות חמורות, הפרעות נוירולוגיות או בעיות שימוש בחומרים, כמו גם מצבים בריאותיים אחרים, כמו סוכרת, אובדן שמיעה ודלקת מפרקים ניוונית. ככל שמתקדמים בגיל, כל הסיכוי להיווצרות מחלות נפשיות מסוגים שונים עולה, בעיקר אם יש לכך נטייה גנטית.

דמנציה

יתר על כן, ככל שאנשים מזדקנים, יש סיכוי גבוה יותר שהם יחוו מספר מצבים בו זמנית, כמו למשל התמודדות עם חרדות, דמנציה, או דיכאון. לכן, אבחון מחלות נפשיות בגיל מבוגר חיוני למניעת סיכונים וסיבוכים עתידיים.

דמנציה היא תסמונת שברוב המקרים יש לה אופי כרוני או פרוגרסיבי, והיא מאופיינת בהידרדרות בזיכרון, בחשיבה, בהתנהגות וביכולת לבצע פעולות יומיומיות. מצב זה משפיע בעיקר על אנשים מבוגרים, למרות שדמנציה אינה חלק נורמלי מההזדקנות.

קיימות סוגיות חברתיות וכלכליות משמעותיות מבחינת העלויות הישירות של טיפול רפואי, חברתי ובלתי פורמלי שקשורים לדמנציה. יתרה מכך, לחצים פיזיים, רגשיים וכלכליים עלולים לגרום ללחץ גדול למשפחות ולמטפלים. דרושה תמיכה ממערכות הבריאות, המערכות החברתיות, הפיננסיות והמשפטיות הן לאנשים עם דמנציה והן למטפלים בהם.

דיכאון

דיכאון עלול לגרום לסבל רב ולהוביל לפגיעה בתפקוד בחיי היום יום. דיכאון הוא תחום תת אבחון ואינו מטופל במסגרת טיפול ראשוני. לעתים קרובות, מבוגרים מתעלמים מהתסמינים ואינם פונים לקבלת טיפול מכיוון שהדיכאון מתרחש יחד עם בעיות אחרות אותן הם חווים.

אנשים מבוגרים עם תסמיני דיכאון סובלים מתפקוד לקוי בהשוואה לאנשים עם מצבי רפואיים כרוניים כמו מחלות ריאות, יתר לחץ דם או סוכרת. דיכאון גם מגביר את התפיסה של בריאות לקויה, ניצול שירותי בריאות ועלויות.

קידום הבריאות

ניתן לשפר את הבריאות הנפשית של מבוגרים באמצעות קידום הזדקנות פעילה ובריאה. קידום בריאות ספציפי לבריאות הנפש למבוגרים כרוך ביצירת תנאי חיים וסביבות שתומכות ברווחה ומאפשרות לאנשים לנהל חיים בריאים.

קידום בריאות הנפש תלוי במידה רבה באסטרטגיות שמוודאות שלאנשים מבוגרים יהיו המשאבים הדרושים על מנת למצוא פתרונות לאורח חיים בריא.

טיפול נפשי

בריאות כללית וטיפול נפשי הולם חיוניים לקידום בריאות אנשים מבוגרים, מניעת מחלות והתמודדות עם מחלות כרוניות, ולכן חשוב לאבחן נכון ובזמן מחלות נפשיות בקרב מבוגרים. טיפול נפשי ראשוני יעיל ברמת הקהילה לאנשים מבוגרים הוא חיוני.

לא פחות חשוב להתמקד בטיפול ארוך טווח בקשישים שסובלים מהפרעות נפשיות, וכן להעניק למטופלים חינוך, הכשרה ותמיכה.

האם בעיות בריאות הנפש מחמירות עם הגיל?

מחלות נפש אינן חלק טבעי מההזדקנות, והאמת היא שהפרעות נפשיות משפיעות על מבוגרים צעירים יותר מאשר על קשישים.

יחד עם זאת, קשישים נוטים פחות לבקש סיוע, ולכן לעתים קרובות אינם מאובחנים. ההפרעה הפסיכיאטרית השכיחה ביותר בקרב קשישים היא ליקוי קוגניטיבי חמור או דמנציה, וכשהפרעה זו אינה מאובחנת בזמן, היא עלולה להוביל לבעיות בריאותיות חמורות אחרות.

מה חשוב לדעת ולשים אליו לב שמדובר במחלות נפשיות בגיל המבוגר?

  • חשוב להיות מודעים לכל המחלות הללו ולשים לב לאדם הקרוב לכם ולשינויים במצב הרוח שלו, בהרגלים או בהתנהגות. יחד עם זאת, לפעמים תגובה אחת עלולה לעורר חשד להתחלה של משהו, אבל אנחנו לא בטוחים ולכן שווה להיבדק.
  • כדאי לבחור פסיכולוג או פסיכיאטר המתמחה בעבודה מול הגיל המבוגר, שכן גילאים אלה שונים מגילאים צעירים גם באופן האבחון וגם באופן הטיפול.
  • כדאי לגלות רגישות ולבחור את תכנית הטיפול המתאימה ביותר עבור הקשיש.