אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

ממה נגרמת גמישות יתר מפרקית?

בגופנו מפרקים רבים. למעשה, מדובר בכמה אזורים מרכזיים בגוף בהם נוצר חיבור בין כמה עצמות. המבנה של המפרקים מסייע ליצור תנועתיות בין העצמות, בכל מיני טווחים ובעזרתם מערכת גוף האדם יכולה לעמוד בפני לחצים ועומסים מסוגים שונים. בגופנו יש למעלה מ-260 מפרקים. גמישות יתר מפרקית פירושה שלחלק מהמפרקים או לכולם יש טווח תנועה גדול במיוחד. אנשים עם מצב זה הם גמישים במיוחד ומסוגלים להניע את הגפיים שלהם לתנוחות שאחרים מוצאים אותן בלתי אפשריות.

ממה מורכבים המפרקים ומהם התסמינים לגמישות יתר מפרקית

המפרקים מורכבים מכמה מרכיבים כמו למשל רקמה סחוסית המצפה את כל השטל של העצמות ממש באזור המפרק. רקמה זו מסייעת להפחית שחיקת ומונעת מצב של מגע ישיר בין העצמות. בנוסף, יש את הקרום הסינוביאלי שתפקידו ליצור תיחום עם מעין קפסולה מופרדת המפרישה את הנוזל הסינוביאלי שתורם לשימון שלו. לאנשים רבים עם גמישות יתר מפרקית אין בעיות, וחלקם, כמו רקדני בלט, אנשים שעוסקים בהתעמלות לפרנסתם, או לוליינים, עשויים להפיק תועלת מהגמישות המוגברת של המפרקים שלהם, ובמקרים אחרים המצב מתחיל בילדות עם קוואסקי מחלה, וממשיך עד לבגרות.

בחלק מהמקרים, אנשים במצב זה חווים מספר תסמינים שאינם נעימים, כגון:

  • כאב ונוקשות במפרקים ובשרירים.
  • לחץ על המפרקים.
  • התפרקות מפרקים.
  • עייפות קיצונית.
  • פציעות חוזרות, כגון נקעים.
  • בעיות עיכול, כגון עצירות ותסמונת המעי הרגיז.
  • סחרחורות והתעלפויות.
  • עור דק.

מה גורם לתנועתיות יתר במפרקים?

גמישות יתר מפרקים עוברת ברוב המקרים בתורשה. אחד הגורמים העיקריים הוא שינויים שנקבעו גנטית בסוג חלבון שנקרא קולגן, שנמצא בכל הגוף, למשל בעור וברצועות הקשוחות של רקמת החיבור המקשרות בין שתי עצמות במפרק.

אם הקולגן חלש יותר מכפי שהוא אמור להיות, הרקמות בגוף יהיו שבריריות, מה שעלול להפוך רצועות ומפרקים לרופפים ונמתחים. כתוצאה מכך, המפרקים עשויים להתרחב יותר מהרגיל.

חיים עם גמישות יתר מפרקית

רוב האנשים עם גמישות יתר מפרקית אינם חווים בעיות ואינם זקוקים לטיפול או תמיכה רפואית. יחד עם זאת, המצב עלול להקשות מאוד על החיים, מכיוון שלעתים הוא גורם למגוון כה רחב של תסמינים.

אנשים עם גמישות יתר מפרקית מטופלים במקרים רבים בשילוב של פעילות גופנית מבוקרת ופיזיותרפיה, כמו גם סיוע נוסף בטיפול בכאב והקלה על ביצוע משימות יומיומיות. האופי של מצב זה פירושו שהסובלים ממנו נמצאים בסיכון מוגבר לפציעות, כגון פריקות מפרקים ונקעים.

לכן טיפול במצב עשוי לכלול גם טיפול בפציעות קצרות טווח ככל שהן מתעוררות, תוך ביצוע תוכנית טיפול ארוכת טווח להתמודדות עם תסמינים יומיומיים.

מי מושפע מהמצב?

גמישות יתר מפרקית נחשבת למצב שכיח ביותר, במיוחד אצל ילדים. במקרים רבים, המפרקים הופכים להיות נוקשים יותר עם הגיל, אם כי תנועתיות יתר של המפרק, והתסמינים הנלווים למצב זה, עשויים להימשך גם בחיים הבוגרים. במקרים רבים, המצב אינו מזוהה, או שהוא מאובחן באופן שגוי.

ייעוץ רפואי

הרופא בודק את גמישות המפרקים ועשוי להפנות לבדיקת דם או צילום רנטגן כדי לסייע בשלילת כל מצב אחר, כמו דלקת פרקים. אין תרופה לתסמונת גמישות יתר מפרקית, והטיפול העיקרי הוא שיפור כוח השרירים והכושר כך שהמפרקים יהיו מוגנים היטב. הרופא עשוי להפנות את המטופל לפיזיותרפיסט, מרפא בעיסוק או לייעוץ מומחה.

אקמול ומשככי כאבים אנטי דלקתיים מסייעים בהקלה על הכאב, ויש להתייעץ עם הרופא לגבי משכך הכאבי הטוב ביותר עבורכם. במקרה הצורך, הרופא ירשום משככי כאבים חזקים יותר.