אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

הפרעת חרדה בגיל הזהב

חרדה בגיל הזהב

כל אדם חווה חרדה מעת לעת, וזהו מצב רגיל ואפילו פרודוקטיבי. אך כשהחרדה הופכת להיות הרסנית ומשביתה את החיים, היא נחשבת להפרעה פסיכיאטרית מסוכנת.

אנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לסבול מחרדה. הם עלולים לחוות חרדה בעייתית יותר בהשוואה לקבוצות גיל אחרות, בשל מספר סיבות. הם חווים יותר מקרי אובדן, סובלים יותר מכאבים ומצבים כרוניים, ובדרך כלל זקוקים לתרופות מרובות העלולות להחמיר חרדה. בנוסף, הם סובלים ממחלות הגורמות לבלבול נפשי כגון דיכאון או אלצהיימר.

חלק מהמומחים סבורים כי לא כל הקשישים מאובחנים באופן מדויק ואינם זוכים לטיפול ראוי כפי ניתן לאנשים צעירים. מחקר גדול שפורסם בכתב העת האמריקאי לפסיכיאטריה, מצא כי עשרה אחוזים מהמבוגרים, בין הגילאים 55-85, סובלים מהפרעות חרדה.

 

אין להתעלם ממצבים נפשיים של מבוגרים

לעיתים מבוגרים המתגוררים לבדם סובלים מחרדות ובעיות נפשיות גם כשהם נראים כאילו הם מתפקדים באופן עצמאי תקין.

תסמיני החרדה עשויים להתגנב לאיטם, ולפני שבני המשפחה מבחינים במצב, הוא עלול להיות מאוחר יותר, כשמבוגר מתחיל להתלונן שחייזרים פלשו לבית, אורות ורעשים מוזרים מפריעים להם לישון וממלאים אותם בתחושות אימה.

כשבני המשפחה מתחילים להיות מודעים למצב ומטפלים מקרוב בהורה מבוגר, ואפילו מגיעים לשהות עימו, חרדתם שוככת. כך שאם הורה נראה מודאג יתר על המידה, אין להניח כי "זה הכל בראש שלו", ולהבין כי אולי קיימת סיבה אמיתית לחרדתם.

סוגי חרדות בקרב קשישים

סוגי החרדות האופייניים למבוגרים הם:

מתח חמור. חרדה והפרעות התנהגות המתפתחות לאחר חשיפה לטראומה קיצונית.

הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). תסמיני הפרעה זו נמשכים יותר מאחת לחודש.

התקפי פאניקה. מאופיינים בפחד פתאומי, בלתי צפוי, אינטנסיבי ולא הגיוני.

חרדה חברתית. עיסוק בדרך בה אדם נתפס על ידי אחרים.

הפרעת חרדה כללית (GAD). דפוס מוגזם של דאגנות יתר בהקשר של התרחשויות יומיומיות פשוטות ואירועים שגרתיים.

טיפול בחרדות בגיל הזהב

כל הפרעות החרדה מהן סובלים קשישים, ניתנות היטב למתן טיפול בחרדות באמצעות שילוב שיטות כגון טיפול בדיבור וטיפול תרופתי. אך יש להשתמש בזהירות במהלך קביעת מרשמי תרופות ולקבוע אותן במינונים נמוכים יותר. כיום קיימות מספר תרופות יעילות במיוחד אותן כגון פרוזאק, ציפרלקס, איפאקסיל וזולופט. מחקרים רבים מצביעים על כך שעל מנת שהתרופות יהיו יעילות יותר, המטופל צריך להיפגש באופן קבוע גם עם פסיכולוג קליני או פסיכיאטר. טיפולים יעילים אחרים למבוגרים כוללים מדיטציה, ביופידבק, טיפול בעיסוי, וטיפול בדיקור.