אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

פסיכולוגיה של הגיל השלישי

פסיכולוגיה של הגיל השלישי

תמיכה למטפלים באלצהיימר ודמנציה

טיפול באדם עם מחלת אלצהיימר או דמנציה משפיע על כל ההיבטים האחרים של חיי היומיום של המשפחה. כשחולה האלצהיימר מאבד את יכולותיו בזו אחר זו, המטפל עומד בפני מבחני סיבולת, צורך בפתרון בעיות ויכולת גמישות. שמירה על הכושר הרגשי והפיסי שלך חיונית, לא רק עבורך אלא גם עבור האדם בו אתה מטפל. הבנת החוויה אותה עובר האדם האהוב, ובקשת תמיכה מאחרים מסייעים  להצלחה במסע הטיפולי.

מסע הטיפול באלצהיימר

לא קיימת כיום תרופה למחלת אלצהיימר, והטיפולים הרפואיים הזמינים מוגבלים לתסמינים בלבד. לכן הטיפול של בני המשפחה הוא שמבצע את ההבדל המשמעותי לאיכות החיים של האדם האהוב. יחד עם זאת, הטיפול כרוך בהיבטים מרובים.

כשהיכולות הקוגניטיביות, הפיסיות והתפקודיות של האדם האהוב פוחתות במשך השנים, המטפל מזניח את בריאותו ורווחתו. נטל הטיפול עלול להציב אותך בסיכון מוגבר לבעיות בריאותיות משמעותיות, ובין שלושים לארבעים אחוזים מהמטפלים בדמנציה חווים דיכאון, חרדות, רמות מתח גבוהות המגיעות לפעמים עד כדי התקפי חרדה או שחיקה נפשית. בקשת סיוע ותמיכה לאורך הדרך אינה מותרות למטפלים, אלא הכרח.

בדיוק כפי שכל אדם עם מחלת אלצהיימר מתקדם באופן שונה, כך משתנה במידה רבה גם הניסיון הטיפולי. לכן יש ללמוד כל מה שאפשר על מה שקורה ומה שמצפה במסע האלצהיימר על מנת לסייע לאהוב, ולנקוט בצעד הראשון לקראת הגנה על הבריאות הנפשית והפיסית שלך.

האתגרים והתגמולים של טיפול באלצהיימר

טיפול באדם עם מחלה זו הופך לעיתים קרובות לסדרת חוויות מצערות ככל שאתה נוכח במצב בו הזיכרון והכישורים של האדם האהוב שוחקים. אדם עם אלצהיימר משתנה ומתנהג באופנים שונים, לעיתים מטרידים או מרגיזים. למטפלים ולמטופלים, שינויים אלו עלולים לייצר רגשות בלבול, כעס ועצב.

ככל שהמחלה מתקדמת, צרכי האהוב יגברו ואחריות הטיפול תהיה מאתגרת יותר. במקביל, יכולת האהוב להפגין את הערכתו על כל העבודה הקשה שלך תפחת. טיפול יכול, פשוטו כמשמעו, ולהיראות כמשימה כפוית טובה. אם כי עבור רבים המסע הארוך של הטיפול כולל אתגרים ותגמולים עשירים רבים המוסיפים שמחה לחיים.

תכנון התמיכה לטיפול באלצהיימר

איזון המשימה העצומה של טיפול במבוגרים לקויים קוגניטיבית, מתבצעת עם האחריות הנוספת לדרישת מיומנות, תשומת לב ותכנון מוקפד. התמקדות בצרכי האהוב מאפשרת נפילה קלה למלכודת הזנחת הבריאות שלך, אבל התנהגות זו תפגע בך ובאדם בו אתה מנסה לטפל. חשוב לתכנן רשת תמיכה מוקדם ככל הניתן.

לימוד מיומנויות הטיפולתפקידי המטפל אינן מגיעות עם חוברת הדרכה, אבל קיימים ספרים, סדנאות ומשאבי הדרכה מקוונים המלמדים אותך את הכישורים להם אתה זקוק. למד כל מה שניתן על התסמינים, הטיפול וההתמודדות עם ההתנהגות של המטופל. ככל שהמחלה מתקדמת והאתגרים משתנים, תצטרך לעדכן את כישוריך ולמצוא שיטות חדשות להתמודדות.

קבוצת תמיכהבה ניתן ללמוד מניסיונם של אחרים שמתמודדים עם אותם האתגרים. חיבור עם אחרים שיודעים ממקור ראשון מה שאתה עובר, מסייע להפחתת תחושות הבידוד, הפחד וחוסר התקווה.

התמודדות עם לחציםמומלץ ללמוד להפעיל את תגובת ההרפיה הטבעית של הגוף באמצעות שיטות כגון נשימות עמוקות, מדיטציה, פעילות גופנית קצבית או יוגה. פעילויות אלו מסייעות להפחתת לחץ הטיפול והגברת רמות מצב הרוח והאנרגיה.

שימוש במשאבים זמינים. קיים שפע משאבים קהילתיים ומקוונים המסייעים לתעדף את המאמצים ולספק את הטיפול היעיל. ארגונים אלו מציעים תמיכה מעשית, סיוע מקצועי, ייעוץ והדרכה למטפלים ובני משפחותיהם.

תכנית טיפול אישיתמומלץ להקפיד לבצע בדיקות רפואיות רגילות ולהבחין בסימני ותסמיני לחץ מוגזם. קל לנטוש את האנשים והפעילויות האהובות כשאתה שקוע בטיפול, אבל בכך תסכן את בריאותך ושלוות הנפש שלך. קח את הזמן מהטיפול בבן המשפחה האהוב על מנת לטפח חברויות, קשרים חברתיים, רשתות מקצועיות, תחביבים ותחומי עניין משמחים.

מאמרים קשורים נוספים:

תמיכה למטפלים באלצהיימר – כיצד לחפש את מקורות התמיכה המתאימה

תמיכה לטיפול באלצהיימר – בשלבים הראשונים והמתקדמים

טלפון לגיל השלישי


חוזים את העתיד

המבקש להתקבל למגורים בבית אבות (מעון הורים) חייב לבחון את סוגיית התאמתו למעון במספר היבטים. מובן כי קיים היבט ההתאמה האישית בכפוף למצבו האישי בריאותי של המועמד, וכן קיים ההיבט הכלכלי ומידת זכאותו לסיוע בסידור בבית אבות ע"פ החוק. דא עקא כי רשימה זו תתמקד בשלב שלאחר בחירת המוסד המתאים ובחינת מידת היכולת הכלכלית- הוא שלב ההתקשרות החוזית בין המועמד לבית האבות.

מבלי להביע עמדה אישית, אציין כי התקשרות עם בית האבות בהסדר למגורים ולשימוש במיתקניו הינה החלטה חשובה ביותר, כפי שבעת רכישת דירתו פנה המועמד לקבלת ייעוץ לייצוג ע"י עורך דין מטעמו, כך גם לא יהיה זה מופרך לאמר כי ראוי יהיה לפנות לעו"ד המתמצא בדיני החוזים, לקבלת ייעוץ וייצוג טרם ההתקשרות.

חוזים אחידים

הסכמי ההתקשרות המקובלים במרבית בתי האבות בארץ הם חוזים אחידים, כמשמעותו של מונח זה בחוק החוזים האחידים התשמ"ג 1983. במילים אחרות: חוזה אחיד מתאפיין בכך שנוסחו ותנאיו נקבעו מראש ע"י צד אחד (בית האבות), והוא משמש אותו ביחסיו עם אנשים רבים המתקשרים באותו עניין ואינו משמש בד"כ כבסיס למו"מ אישי.

מרות זאת מן הראוי שהמועמד לקבלה לבית האבות, או מי מבני משפחתו, ייבחנו היטב את הסכם ההתקשרות המוצע. בעניין זה יצאה הלכה מאת בית המשפט העליון שנדרש לסוגיית אופי חוזי בתי האבות ולהוראות ספציפיות בהן. היה זה כאשר אזרח קשיש ביקש להיכנס לבית האבות וחתם על חוזה אחד.

בגוף ההסכם נצפתה האפשרות שיזדקק במרוצת השנים להעברה למחלקה סיעודית, המנוהלת ע"י אותו בית אבות. במקרה שכזה, נקבע בהסכם, התשלום בו יחוייב הקשיש יהיה לפי "התעריפים שיהיו מקובלים מעת לעת עבור אישפוזים במחלקה הסיעודית של בית האבות". ואכן לאחר תקופת מה חלה החמרה במצבו של הקשיש והוא הועבר למחלקה הסיעודית. אולם כשנדרשו קרוביו לשלם עבור שהייתו במחלקה הסיעודית, שעלותה גבוהה משמעותית מעלות שהייתו בבית האבות- סרבו.

העניין הגיע לבית משפט השלום ומשם לבית משפט מחוזי, ושתי הערכאות קבעו כי הצדק עם בית האבות וכי בעליו פעלו בתום לב כשלא קבעו מראש את תעריף המחלקה הסיעודית.

חוזים את העתיד

סעיף מקפח

קרובי משפחתו של הקשיש לא הירפו, וערערו לבית המשפט העליון וזה הפך את הקערה על פיה.

קבע בית המשפט כי "חוזה בית האבות הוא חוזה אחדי, שתכליתו להסדיר מערכת יחסים ארוכת טווח, המתמשכת ומתקיימת חרף שינויי נסיבות" עוד קבע בית המשפט כי "מערכת היחסים באה להגשים מטרות סוציאליות חשובות ובהן הסדרת דיור והבטחת צרכים ושירותים חיוניים לדייר וכל זאת תוך הבטחת בסיס של ביטחון ויציבות" בית האבות מהווה משכן קבע ליתרת שנותיו של הדייר, נאמר בהחלטת בית המשפט ועל רקע תכלית זו יש לפרש את מערכת היחסים בין הצדדים לחוזה, כנמשכת גם כשהדייר נזקק לאישפוז סיעודי.

כל פירוש אחר, לפיו "דווקא ביום של משבר ושינוי דרסטי, יש לנהל מו"מ חדש בין הצדדים- אינו עולה בקנה אחד עם ההגינות, הסבירות ותום הלב"- קבע בית המשפט. מקביעה זו עולה שהנחת המוצא היא שתכלית חוזה ההתקשרות עם בית האבות, היא לאפשר המשכיות קשר הקבע של דיור ושירותים גם במחלקה הסיעודית.

לכן קבע בית המשפט ששינוי במצב בריאותו של הקשיש, המצריך העברה למחלקה סיעודית, אינו מביא להפסקת הקשר החוזי אלא הוא "חוסה בגידרו" של הקשר החוזי שביניהם.

עוד הביע בית המשפט את דעתו שראוי היה לקבוע נוסחה המגדירה את המחיר לשהייה במחלקה הסיעודית, כפונקציה של המחיר הנהוג באותה עת בתוספת מנגנון עידכון ריאלי.

*הכותב הינו עו"ד ושותף במשרד עצמון יניב.